A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Menü

GMO - genetikailag módosított élőlény

Mit jelent a GMO?

Az angol Genetically Modified Organism kifejezésből képzett mozaikszó, melynek jelentése: genetikailag módosított élőlény.

A szó olyan élőlényt jelöl – legyen az növény vagy állat -, melynek genetikai állományát molekuláris genetikai eljárásokkal módosították. A módszer lényege, hogy a génállományban bizonyos DNS-szakaszokat illesztenek egy élőlény DNS-ébe.

A genetikai manipuláció során rendszerint az ivarsejteket vagy az azok egyesüléséből létrejövő zigótát, esetleg az ezekben is öröklődő sejtszervecskéket (színtestek, mitokondrium) érinti. Az így módosított szervezetek utóda és genetikailag módosítottá válik, ezért ezzel a módszerrel tenyészthető vagy termeszthető genetikailag módosított fajták jönnek létre. Bizonyos esetekben a génmódosítás nem az ivarsejteket érinti, hanem valamelyik testi sejtet, ez esetben a genetikai módosítás nem öröklődik.

A növények genetikai módosításának célja, hogy ellenállóbbá váljanak a gyomirtó szerekkel, rovarokkal, kártevőkkel szemben, növekedjen a szárazságtűrő képességük vagy javuljon a termés hozama vagy táplálkozástani értéke, pl. vitamin-tartalma.

A GMO-k mezőgazdaságban történő felhasználásának indokai között egyebek mellett a kevesebb növényvédőszer felhasználásával elért nagyobb terméshozamot szokták felhozni. Ezzel az állítással szemben több kutatás ellentétes következtetésre jutott.

A génnemesítési eljárással létrehozott növények tulajdonosai általában nagy multinacionális cégek. Számos országban - köztük hazánkban is - elkeseredett küzdelem folyik e fajták tulajdonosai - kiknek érdeke e fajták bevezetése - a környezetvédők és hatóságok között.

Utóbbiak a nagyüzemi termesztés bevezetését legrosszabb esetben is csak alapos környezettudományi vizsgálatok elvégzése után tartják elképzelhetőnek.


Milyen egészségügyi kockázatai lehetnek a GMO - s termékeknek?

  • a természetes evolúciós környezetben soha nem létező gének és génkombinációk jönnek létre laboratóriumi körülmények között;
  • a különböző szervezetekbe juttatott szintetikus genetikai anyagok megbízhatatlan és megjósolhatatlan eredményeket hoznak létre;
  • az idegen gének jelentős része betegségeket okozó baktériumok és vírusok génjeinek másolata;

A génmódosítással létrehozott szintetikus gének átlépik a fajok közötti határt és beépülnek más faj sejtjeinek természetes genetikai állományába, így ha ilyen mesterségesen létrehozott genetikai anyag az emberi sejtek természetes genetikai állományába kerül, akár rákos megbetegedés előidézője is lehet.

Rendezés:

Keresés